Slideshow

Wstepy 2010 - lóvásár Lengyelországban

Írta: Jancsó Rita

 

Február 21-23-án rendezték a lengyelországi Skaryszew városában az év egyik legnagyobb lóvásárát. A vásár igazi népünnepély, melyre nem csak Lengyelországból, de a környező országokból is érkeznek az érdeklődők. Idén a látogatók számát 12-13 ezerre becsülték, az eladásra kínált lovakét 1500 körülire tették.

A vásár lényegében az egész városkát érinti: a legkülönfélébb árusok kínálják portékáikat az utcákon. Megtalálható itt mindenféle lószerszám a kumettől a kötőféken át a különféle lóápolási cikkekig. Nyolc zloty-ért vásárolhatunk lószerszámra akasztható piros bojtot, melyből legalább 2-3 darab díszít majdnem minden lovat. De kapható ruhanemű, virágkötészeti műremekek, és természetesen krowka (tejkaramella) is, szóval lényegében minden, ami egy igazi lengyel piacon fellelhető. Nap közben a város központjában felállított színpadon folyamatosan zajlanak az események, folklór programok.

Text_kep_171
Fotó: Jancsó: Helyi különlegességek

 

A várostól kifelé vezető főút mellett kamionok, és egyéb lószállító alkalmatosságok tucatjai közt állnak kikötve a lovak, vagy éppen vezetik fel őket a kíváncsi szemek kereszttüzében. Óvatosan kell közlekedni közöttük, mert nem feltétlenül figyelnek oda a testi épségünkre, vagy éppen az autónkéra, miközben a parkolóhely felé igyekszünk.

Text_kep_168
Fotó: Jancsó: Vágócsikó

 

Érdemes is minél korábban megérkezni, hogy kerüljön parkolóhely, illetve meg lehessen azt közelíteni. Budapestről körülbelül 9 órás autóúttal lehet kiérni a vásárra. Reggel 5 órakor már igen nagy a forgalom, de tíz órától lényegében szinte mozdulni sem lehet, a város utcáit elözönlik az emberek. Az értékeinkre különösen ügyelni kell, ha belevetjük magunkat a vásári forgatagba.

Text_kep_170
Fotó: Jancsó

 

Lengyelország lovas berkekben közismert arról, hogy Európa egyik legnagyobb vágóló-exportőre. A legfőbb felvásárló piacuk Olaszország. Talán emiatt is van az, hogy a vásáron eladásra kínált lovak kb. 95%-a hidegvérű volt, csak elvétve akadt sportló, de azért sok pónit is láthattunk. A lengyel hidegvérű lovak formára, méretre egységesebbnek tűntek, mint például a magyar hidegvérű. Legkedveltebb szín a kendersörényű sárga, illetve a pej. A lovak legtöbbje túlhízlalt volt, de ez a fentiek tükrében nem csoda, hiszen nagy részüket vágásra értékesítették. Már korán hajnalban pakolták a kamionokra őket. A vágásra eladott lovakat és csikókat könnyű megkülönböztetni a szőrükbe nyírt számok és jelek alapján. Ami számunkra feltűnt, hogy a lovak patáira nagyon kevés gondot fordítanak. Tényleg csak a ránézésre is használati munkalovaknak és hátasoknak látott kovácsot a patája. A munkaképes lovak ára 2-3000 EUR körül mozog.

Text_kep_169
Fotó: Jancsó

 

A lengyel lóvásár mindenképpen felejthetetlen élmény, melyet legalább egyszer érdemes átélni, ha kedveljük az utazást, a (hidegvérű) lovakat, a vásári forgatagot.

Előreláthatólag 2011 márciusában kerül majd ismét megrendezésre a Wstepy.