Slideshow

American Cream Draft

Írta: Jancsó Rita

Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. augusztusi számában

 

Egy különleges színű hidegvérű fajta

Az „American Cream Draft"

 

Az amerikai cream draft az egyetlen olyan hidegvérű lófajta, melyet az Egyesült Államokban tenyésztettek ki, és még ma is létezik. Színre tenyésztett fajta: világos krém színéről könnyen felismerhető, mely egy maréknyi tenyésztő összefogásának és kitartásának köszönheti fennmaradását.

Text_kep_267
Fotó: Carol Pshigoda

A fajta kialakulásának története

A fajtát Iowa államban tenyésztették ki. Alapító kancájának az 1900-as évek elején született Old Granny nevű krémszínű kancát tekintik. 1911-ben tűnt fel egy vásáron az Iowai Story-megyében. Egy ismert kereskedő, Harry Lakin vásárolta meg. Később az Iowai Jewellben található Nelson Brother's Farmra került. Old Granny származása ismeretlen volt. Bármilyen fajtájú ménnel (belga, percheron stb.) is fedeztették, csikói többnyire örökölték különleges színét, ami miatt átlagon felüli áron keltek el. Az ő krémszínük, rózsaszín bőrük és borostyán színű szemük lett később a fajtastandard meghatározója.

1920-ban Old Granny Nelson's Buck nevű méncsikója olyannyira lenyűgözte Eric Christian állatorvost, hogy megkérte Nelsonékat, ne heréltessék ki a csikót. Megfogadták a tanácsot, és meghagyták Nelson's Buckot csődörnek. Számtalan krémszínű csikó született utána, de csak egyet regisztráltak: a Yancy nevű méncsikót, melynek egy fekete percheron kanca volt az anyja. Yancytől született Knox 1926-ban egy regisztrálatlan pej shire-keresztezett kanca után. Ebből a shire hátterű vonalból született a Silver Lace nevű mén - Nelson's Buck ükunokája - aki a legbefolyásosabbnak számít az amerikai cream draft tenyésztésének történetében. Silver Lace anyja egy világos sárga belga kanca volt. Valószínűleg tőle hozta Silver Lace a fajtában kiugróan nagynak számító méreteit és súlyát: 1010 kg-ot nyomott.

Silver Lace gyorsan népszerű csődörré vált Iowában. Azonban az államban nyilvánosan fedező méneket be kellett jelenteni az Iowai Mezőgazdasági Minisztériumnál, ahol csak meghatározott fajták egyedeit fogadták el. Mivel Silver Lace hivatalosan egyetlen fajtához sem tartozott, a tulajdonosai alapítottak egy tenyésztői szindikátust. A kancatulajdonosok, akik részesedést vásároltak a „Silver Lace Horse Company"-ban, fedeztethették vele kancáikat.

Silver Lace tenyésztői karrierje egybe esett a nagy gazdasági világválsággal. Egyszer egy szomszédos farm csűrjében rejtették el, hogy ne tudják elárverezni.

Egy másik jelentős alapító mén Ead's Captain vérvonala a cream draftok egyharmadában megjelenik.

1935 körül a nagy válság ellenére néhány tenyésztő vonal, - és beltenyésztésbe kezdett, hogy a színt és a típust megerősítsék. C.T. Rierson Silver Lace apaságú kancákat vásárolt, ezzel megalapozva az amerikai cream fajta tenyésztését.

1944-ben 20 lótulajdonos megalapította az American Cream Association-t (Amerikai Cream Egyesület). 1946-ban, két évvel a fajtanyilvántartás megalapítása után a lovak 98%-át Old Granny-hez tudták vissza vezetni. 1950-ben a fajtát elismerte az Iowai Mezőgazdasági Minisztérium is.

Az 1950-es évek végén 200 élő példányt tartottak nyilván 41 tulajdonosnál.

A farmok gépesítése következtében a 20. század közepén az egész hidegvérű és igásló-állomány csökkenésnek indult. Rierson 1957-es halálával az amerikai cream draft száma is hanyatlani kezdett. A méneskönyv vezetését 1982-ig felfüggesztették. Ekkor azonban három család újraszervezte a méneseit, és átszervezte a nyilvántartást.

1994-ben az Egyesület hivatalosan megváltoztatta a nevét American Cream Draft Horse Association-ra (ACDHA).

1982-től a tulajdonosok elkezdték a lovak vérvizsgálatát. 1990-ben a genetikai teszt rámutatott, hogy más hidegvérű fajtákkal összehasonlítva, és a genetikai markerek adatai alapján megállapítható, hogy a cream-ek egy külön csoportot képeznek a hidegvérű lovakon belül. Az american cream draft-fajta genetikailag nem áll közelebb a belga hidegvérűhöz, mint akár a suffolk punch, a percheron, vagy a haflingi fajtához.

2000-től 222 lovat tartottak nyilván, amely szám 2004-re 350-re emelkedett. Évente kb. 30 regisztrált csikó születetett akkortájt.

Mivel ez a létszám még mindig alacsonyabb, mint 2000, és az évenként regisztrált állatok száma kevesebb, mint 200, így a 'The Livestock Conservancy' veszélyeztetett státusba sorolta a fajtát. Hogy az Egyesület elősegítse a fajta egyedszámának növelését, engedélyezték a mesterséges megtermékenyítést és az embrió átültetést is.

Text_kep_268
Forrás: Internet

Az amerikai cream draft jellemzői

A cream draft-ot leginkább egyenes profilú, finom fej jellemzi. Mellkasa széles, válla rövid és meredek, háta erős, fara barázdált. Izmos hátsó résszel, erős, jó arányú lábakkal rendelkezik. Patái erősek, biztos léptű, mozgása szabad és könnyű. A fajta kedvelői szerint a cream draft a rendkívül nyugodt és együttműködő természete révén kifejezetten alkalmas kezdő hidegvérű-tulajdonosok részére.

A kancák marmagassága bottal 152-163 cm, súlyuk 680-730 kg, míg a mének marmagassága 163-170 cm és súlyuk 800 kg körül mozog, így a közepes típusú hidegvérűek közé sorolják. Fogatban és nyereg alatt egyaránt szívesen használják. Átlagos élettartamuk 20-25 évre tehető.

Három alapszínben fordulnak elő: piszkosfehér, közepes krémszínű, és sötét színben. Az ideális szín a közepes krém rózsaszín bőrrel és borostyán színű szemekkel. Kancáknál elfogadott a sötétebb bőr, a mosott sörény és farok, a méneknek viszont mindenképpen rózsaszín bőrrel és fehér hosszú szőrökkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy méneskönyvbe kerülhessenek. A túl sötét színű tisztavérű csikókat melléktörzskönyvben regisztrálják. A melléktörzskönyben elfogadják azokat a „félvér" cream draft egyedeket, melyek más hidegvérű fajták keresztezéséből származnak, de bizonyos követelményeknek eleget tesznek. A melléktörzskönyves lovak a gének erősítésében, a vérvonalak változatosabbá tételében játszanak fontos szerepet. A keresztezett melléktörzskönyves vérvonalak óvatos használata pedig az egyedszám növekedését segíti.

A fajta genetikai különlegességei

Az amerikai cream draft neve megtévesztő. Színe ugyanis soha nem a cream-gén módosító hatásának köszönhető, mint az a cremello és palomino lovakra jellemző. Bár az arany színével és fehér szőreivel ezekre a színekre hasonlít. Különleges színét mégis a champagne-gén okozza: a sárga alapszínen a champagne („pezsgő") gén módosító hatása érvényesül, innen jön a krémszín, mely többnyire borostyán színű szemmel és rózsaszín bőrrel párosul.

A színen túl egy kevésbé kellemes genetikai tulajdonsággal is rendelkezhetnek a fajta egyes egyedei. A „junctional epidermolysis bullosa" (röviden JEB) egy lappangó genetikai betegség, melyet néhány cream draftban is megtaláltak. Halálos genetikai zavar, mely miatt az újszülött csikók bőre nagy területeken leválhat, illetve egyéb rendellenességeket is okoz. A betegen született állatokat eutanáziában szokták részesíteni. A betegséget más hidegvérű fajtáknál is megfigyelték, de rendszerint a belga hidegvérűvel hozzák leginkább kapcsolatba.

2002-ben kifejlesztettek egy DNS-tesztet a betegség diagnosztizálására. Így a beteg csikók születése elkerülhetővé válik azáltal, hogy ha a hordozó egyedeket nem párosítják egymással. Tehát ha egy hordozó állatot egészséges egyeddel párosítanak, akkor lecsökken az esélye annak, hogy beteg utód szülessen. A regisztrált american cream draft lovak mindegyikét tesztelik, mióta felfedezték ezt a rendellenességet.

A „gyarmati" Williamsburg - a leghíresebb cream draft-ok hazája

Létezik egy hely az Egyesült Államokban, ahol mint ha megállt volna az idő: a Virginia-államibeli Williamsburgban található a világ legnagyobb élő történelmi múzeuma, mely a 18. századi gyarmati időket idézi. A skanzen-jelleggel működő városrész egyik feladatának tekintette, hogy a gyarmati időkben az embereket szolgáló igáslovakról is valahogy megemlékezzenek. Az 1980-as években merült fel az ötlete annak, hogy american cream draft lovakat használjanak Williamsburgben. A fajta tökéletesnek tűnt arra, hogy kocsikat vagy ekét húzzanak, és lovagolhassanak rajtuk a látogatók. Ugyanakkor a fajta felkarolásával Williamsburg is hozzájárulhat e lovak életben tartásához. Így kerültek 1989-ben az első cream draftok Williamsburgba. A következő évben megszületett az első csikó is. Tökéletesen beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: rendkívül együttműködőek és embercentrikusak, könnyen összebarátkoznak más állatfajokkal is. A lovasok kiegyensúlyozott jármódjaik miatt rendkívül kényelmesnek találják őket. Mindemellett pedig elég erősek nagy terhek és kocsik mozgatásához.

1989 és 2006 között tíz cream született Williamsburgban. És bár a fajta fennmaradására vonatkozó célokat teljesítették, a cream draft-ok továbbra is aktív részei Williamsburg múzeumának. A cream lovak és a múzeum területén élő egyéb lófajták és lábasjószágok továbbra is a látogatók érdeklődésének a középpontjában állnak. Ez nagyon jó a fajtának. Ugyanakkor a lovaknak rengeteg ingert kell elviselniük: zajos embertömegeket, dobosokat, babakocsit, esernyőt, ugató kutyákat. Így a skanzen lovainak kiképzését rendkívül körültekintően és nagy türelemmel végzik.

A csikók egy éves korukra megtanulják a szóbeli vezényszavakat, két évesen futószáras leckéket adnak nekik, hogy a zablát és a hámot megszokják. Három évesen belovagolják őket, de csak szoktatás szintjén, ugyanekkor szoktatják őket a lovaskocsihoz is. Négy évesen kezdik a munkát, de akkor is csak könnyű súlyokkal. Ha minden gördülékenyen megy már, akkor öt éves korukban készen állnak a lovak arra, hogy nehezebb súlyokat is húzzanak.

Az american cream draftot sokan megismerik a múzeum munkája által, és rengeteg pozitív visszajelzést kapnak a lovaikkal kapcsolatban olyan emberektől, akik szintén tartanak állatokat.

És bár az ACDHA internetes oldalán mindössze 11 cream fedezőmént tartanak nyilván az Egyesült Államok teljes területén, a fajta száma lassan növekszik, népszerűsége pedig töretlen a fajtát kedvelők között.

Text_kep_269
Fotó: Colonial Williamsburg

Minden jog fenntartva! A mű teljes vagy részleges terjesztése, másolása a szerző engedélyéhez kötött!